Το σχολείο μας

Τοποθεσία

Το σχολείο μας βρίσκεται στον Άγιο Αθανάσιο Θεσσαλονίκης, τη μεγαλύτερη προσφυγική κωμόπολη του Νομού Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται 20 km δυτικά της Θεσσαλονίκης και ειναι κτισμένη πάνω στον οδικό άξονα, που κατά το παρελθόν ένωνε τη Θεσσαλονίκη με τη Δυτική Μακεδονία και τη Νότια Ελλάδα.

Ιδρύθηκε από πρόσφυγες 25 χωριών της Ανατολικής Θράκης και 7 της Μικράς Ασίας, από την περιοχή της Σμύρνης. Η εγκατάσταση των προσφύγων άρχισε τον Οκτώβριο του 1922 και συνεχίστηκε ως το 1924. Εγκαταστάθηκαν στο αγρόκτημα (τσιφλίκι) Βαρδάρ Καβακλή, εκτάσεως 26.000 στρεμμάτων.

Η ιστορία του σχολείου μας

Το πρώτο Γυμνάσιο του Αγίου Αθανασίου ιδρύθηκε το 1954-1955 και ήταν ιδιωτικό. Ιδρύθηκε με ενέργειες των εκπαιδευτικών Γεωργίου Μίκου, μαθηματικού και Νικολάου Γεωργιάδη, φιλόλογου.

Το ιδιωτικό αυτό Γυμνάσιο, το 1958 το ανέλαβε η “Φιλαγροτική Αδελφότητα Μέγας Βασίλειος” με Διευθυντή τον Θεολόγο καθηγητή Στέργιο Σάκκο, ο οποίος αργότερα έγινε Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Παράλληλα με το Γυμνάσιο, η αδελφότητα ίδρυσε και λειτούργησε οικοτροφείο, το οποίο φιλοξένησε πολλούς μαθητές από τη Βόρεια Ελλάδα.

Από το 1964 όλα τα ιδιωτικά Γυμνάσια, περιήλθαν στο δημόσιο. Το κρατικό πλέον Γυμνάσιο ήταν εξατάξιο και για αρκετά χρόνια στεγαζόταν στο νότιο δεξιά άκρο της πλατείας. Για αρκετά χρόνια το κρατικό Γυμνάσιο στεγάστηκε και στο σημερινό κτίριο του Δημαρχείου (1978-1984).

Από το 1984, Γυμνάσιο και Λύκειο στεγάζονται στο σημερινό διδακτήριο. Ο διαχωρισμός του εξατάξιου Γυμνασίου σε Γυμνάσιο και Λύκειο έγινε μετά το 1976.

Πηγή: Γνωρίζω τον Τόπο μου – Άγιος Αθανάσιος Θεσσαλονίκης, Έκδοση 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης (2002), Υπεύθυνος Έκδοσης: Κατσιούλας Ζήσης

Scan 1
Scan2 1
Χωρίς τίτλο
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση